Witamina E

0

Witamina EWitamina E to jedna z nielicznych witamin rozpuszczalnych z tłuszczach. Nazywana jest inaczej tokoferolem lub tokotrienolem i jest szczególnie istotna dla kobiet, ponieważ jej niedobór może prowadzić do bezpłodności.

Witamina E występuje aż w ośmiu postaciach i jest istotna w diecie, gdyż przyspiesza przemianę materii. Chroni organizm przed miażdżycą, bezpłodnością, a także przed zakrzepami i nowotworami.

Witamina E – występowanie

Witaminę E znajdziesz głównie w produktach pełnoziarnistych, zbożach, kiełkach i roślinach zielonych takich jak szpinak, sałata czy kapusta. Witamina ta znajduje się także w czosnku, orzechach i olejach roślinnych tłoczonych na zimno.

Witamina E – niedobór

Co się dzieje w przypadku niedoboru tej witaminy? Witamina ta jest tak powszechna, że jej niedobory praktycznie się nie zdarzają. Jednak w przypadku niedoboru witaminy E mogą występować osłabienia koncentracji,  ogólne rozdrażnienie, zwiększone ryzyko bezpłodności oraz chorób układu krążenia.

Witamina E – nadmiar

Ważne, aby nie przesadzić z przyjmowaniem tej witaminy, szczególnie jeżeli przyjmujemy ją w postaci nienaturalnej, np. tabletek. W przypadku nadmiaru tej witaminy w organizmie odczuwać możemy silne bóle głowy, zmęczenie, problemy z prawidłowym widzeniem i osłabienie mięśni.

Piszemy o dietach, odchudzaniu, sporcie i zdrowym jedzeniu.

Leave A Reply