Dieta wątrobowa – na ratunek wątrobie

0

dieta wątrobowa - dieta lekkostrawnaDieta wątrobowa to nazwa potoczna. Dieta chorób wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych i wrzodów jelita grubego nosi wspólną nazwę diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu, a jej fundamentalnym założeniem jest całkowity zakaz spożywania alkoholu.Wątroba odpowiada za trawienie tłuszczów, stąd przy chorobach wątroby zaleca się specjalną dietę, która będzie odciążała narząd z trawienia dużej ilości tłuszczów. W diecie łatwostrawnej (wątrobowej) ważne jest zatem maksymalne ograniczenie spożywania produktów z wysoką zawartością tłuszczów takich jak: tłuste sery, świeże pieczywo, majonez, rosół, niektóre ryby (śledź, makrela, łosoś), tłuste mięso, smażone ziemniaki, groch, fasola, soja, a także jajka. Dieta wątrobowa wyklucza także niektóre owoce: awokado, śliwki, agrest, porzeczki, a także orzechy i migały.

Zasady diety wątrobowej

  1. Spożywaj 5 posiłków średniej wielkości w ciągu dnia o stałych porach.
  2. Smażenie czegokolwiek zastąp gotowaniem, najlepiej na parze w przypadku warzyw.
  3. Ograniczaj tłuszcze, zwiększając spożywanie węglowodanów.
  4. Spożywaj produkty bogate w witaminę C i E, gdyż mają działanie przeciwutleniające.
  5. Zapomnij o alkoholu.
  6. Unikaj wysokoprzetworzonej żywności.
  7. Posiłki jedz powoli.

Kiedy stosować dietę wątrobową?

Dietę wątrobową stosuj, jeżeli zalecił Ci ją lekarz w leczeniu choroby narządu, ale także w profilaktyce chorób wątroby.

Piszemy o dietach, odchudzaniu, sporcie i zdrowym jedzeniu.

Leave A Reply