Dieta cukrzycowa – jak żyć z chorobą

0

Dieta cukrzycowa - dieta dla cukrzykówJeżeli zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę lub jesteś na nią narażony, ważna jest w tym momencie zmiana dotychczasowego stylu życia. Przede wszystkim ma to odbicie w diecie i zmianie aktywności fizycznej. Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca jest zespołem chorób metabolicznych. Przejawia się najczęściej podwyższeniem poziomu cukru we krwi. Wynika to z nieprawidłowego działania trzustki, która produkuje hormon zwany insuliną. Niedobór insuliny powoduje brak wystarczającej energii w komórkach i pozostawia nadmiar cukru w organizmie. Najczęściej na cukrzycę chorują osoby starsze i osoby ze skłonnością do tycia.

Przyczyny cukrzycy:

  • uwarunkowanie genetyczne
  • choroby trzustki
  • endokrynopatie
  • stosowanie niektórych leków lub substancji chemicznych
  • zakażenia

Objawy cukrzycy:

  • wielomocz – wydalanie więcej niż 3l moczu na dobę
  • cukromocz – zawartość cukru w moczu
  • zwiększone pragnienie
  • napady głodu (wilczy głód)
  • nudności
  • pogorszenie wzroku

Stosowanie diety cukrzycowej

Dieta cukrzycowa opiera się przede wszystkim na pełnoziarnistych produktach zbożowych. Produkty zbożowe zawierają całą paletę witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową przemianę węglowodanów. Błonnik i skrobia zawarte w pełnoziarnistych produktach są cukrami bardzo wolno przyswajalnymi, więc opóźniają dotarcie cukru do organizmu.

Bardzo istotną rolę w diecie cukrzycowej odgrywają również surowe warzywa. Ważne jest, aby dziennie spożyć ich przynajmniej 0,5 kg czy to jako dodatek czy w postaci soku warzywnego. Surowe warzywa są źródłem błonnika, który jak już wspomnieliśmy spowalnia proces trawienia cukrów.

Jeżeli chodzi o spożywanie owoców, tu problem jest bardziej skomplikowany. W diecie cukrzycowej nie wszystkie owoce można jeść i nie w takich ilościach jak warzywa. Dozwolone warzywa to: grejpfrut, arbuz, awokado, cytryna, kwaśne jabłka, poziomki, truskawki czy wiśnie. Soki owocowe są również dozwolone, ale należy je rozcieńczyć wodą.

W diecie cukrzycowej można stosować przyprawy takie jak: kozieradka, cynamon, goździki. Te przyprawy mają właściwości obniżające glukozę we krwi.

Zasady diety cukrzycowej:

  1. Posiłki spożywaj częściej (do 5 posiłków), ale mniejsze.
  2. Jeśli musisz ugotować warzywa, to rób to na parze. Makaron gotuj al dente, a ryż i kaszę na sypko.
  3. Nie przesadzaj z tłuszczem. Wybieraj posiłki z mniejszą ilością tłuszczu i zwracaj uwagę ile tłuszczu jest w każdym produkcie.
  4. Spożywaj chudy nabiał (twaróg, jogurty, kefiry, maślanka)
  5. Spożywaj dużo przeciwutleniaczy, które zawarte są w barwnikach warzyw i owoców (jagodach, borówce, bakłażanie, jerzynach)
  6. Unikaj cukru jak ognia.

Piszemy o dietach, odchudzaniu, sporcie i zdrowym jedzeniu.

Leave A Reply