Dieta bezglutenowa

0

Dieta bezglutenowaCeliakia to zaburzenie trawienia związane z brakiem tolerancji organizmu na gluten, który znajduje się w zbożach. Jest rodzajem alergii pokarmowej. Osoby cierpiące na celiakię muszą stosować się do zasad diety bezglutenowej, a więc zrezygnować z wszelkich produktów na bazie i z dodatkiem zbóż.

Szacuje się, że na celiakię cierpi około 1% społeczeństwa i najbardziej rozwija się ona w okresie dzieciństwa oraz po 50. roku życia. Celiakia występuje o 50% częściej u kobiet niż u mężczyzn, a jej przyczyny są bardzo różne, od genetycznych po środowiskowe i infekcyjne.

Celiakię leczy się poprzez całkowite usunięcie z menu chorego produktów na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Minimalne ilości takich produktów prowadzą do nawrotów objawów alergii. Nieleczona celiakia prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń w jelicie.

Dieta bezglutenowa: produkty dozwolone

W posiłku “bezglutenowca” może znaleźć się: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka jaglana, mąka grochowa, mąka fasolowa, mąka i kasza gryczana, a także pieczywo, makarony i słodycze z oznaczeniem “gluten free”. Gluten znajduje się także w różnego rodzaju aromatach, przyprawach czy w piwie. Te produkty także należy eliminować z diety bezglutenowej. Nie jest tak, że będąc na diecie bezglutenowej nie możemy całkowicie spożywać alkoholu. Chorzy na celiakię bardzo dobrze tolerują whiskey i inne mocne alkohole, nawet jeśli są wyprodukowane ze zbóż.

Na półkach sklepowych jest cała masa produktów, które mogą być stosowane w diecie bezglutenowej. Produkty pozbawione glutenu mają specjalne oznaczenia, np. “gluten free” i mogą być spożywane przez chorych na celiakię.

Piszemy o dietach, odchudzaniu, sporcie i zdrowym jedzeniu.

Leave A Reply