Wegetarianin na wakacjach

0

Efekty diety South BeachSezon wakacyjny rozpoczęty. Czeka nas wymarzony urlop, a na nim mnóstwo atrakcji, wrażeń, pięknych widoków i… dobrego jedzenia. Czy na pewno wszyscy będą zadowoleni z tego ostatniego? Problem mogą mieć (i będą) wegetarianie, którzy będą musieli sobie ten posiłek najpierw “upolować” wędrując po lokalach gastronomicznych nastawionych na klienta masowego.

Wegetarianin nad polskim morzem

Bardzo często bywam nad polskim morzem. Tam podstawową ofertą na wegetariańskie danie jest dorsz smażony. Nie, nie denerwuje mnie to, wręcz bawi, że ktoś traktuje rybę jak roślinę. Gorzej kiedy wchodzę do odpicowanej restauracji, która w swoim menu ma owszem pozaznaczane specjalnym znaczkiem dania wege i smażonych ryb tam nie ma, ale jest za to, np. sałatka z …. tuńczykiem. Nie wiem czy tuńczyk traktowany jest jako glon, czy może jakaś nowa unijna dyrektywa 😉

Istnieje poważny problem ze znalezieniem czegoś bezmięsnego i względnie zdrowego w naszych nadmorskich miejscowościach, a przecież nie po to jedziemy na wakacje, żeby zabierać ze sobą kuchenkę, garnki i gotować … Frytki, zapiekanki i inne naleśniki z bitą śmietaną to nie jest posiłek marzeń dla kogoś, kto stara się odżywiać zdrowo, a już na pewno nie da się na tym przetrwać 2-tygodniowego urlopu.

Wegetarianin w polskich górach

W górach menu jest trochę bardziej urozmaicone, w schroniskach górskich bez problemu dostaniemy grillowanego oscypka z żurawiną czy wszelkiego rodzaju bezmięsne pierogi i inne kluski. Jednak nadal brakuje zdrowszej żywności i brakuje jej również dla mięsożerców. Dlatego najczęściej nasz urlop polega na zamęczaniu organizmu najgorszym i niezdrowym jedzeniem, co nie może powodować, że będziemy czuli się wypoczęci, odprężeni i szczęśliwsi.

Wegetarianin za granicą

Dieta wegetariańska jest już dość popularna w innych krajach europejskich. W popularnych miejscowościach turystycznych nie będziemy mieć żadnego problemu ze znalezieniem bezmięsnego, zdrowego posiłku. Duży wybór sałatek oraz warzywnych kremów pozwoli nam urozmaicić nasze posiłki w czasie urlopu. Wiele restauracji dostosowuje także lokalne dania specjalnie pod wegetarian zastępując mięso/ryby innymi składnikami, wystarczy poprosić o taką zamianę składników.

Bardzo duża część kuchni europejskiej opiera się na warzywach i produktach wegetariańskich zatem wyjeżdżając za granicę nie powinniśmy mieć problemu ze zjedzeniem dobrego posiłku. Polska kuchnia opiera się na bardzo mięsnych tradycjach, zatem przyjdzie nam zapewne jeszcze trochę poczekać na przełom, który spowoduje, że restauracje będą częściej serwowały dania bezmięsne i naprawdę będzie w czym wybierać.

Miłośniczka aktywnego spędzania czasu i zdrowego odżywiania. Wegetarianka i miłośniczka zwierząt. Pisze o dietach, joggingu i składnikach produktów.

Leave A Reply