Zalecenia żywieniowe dla kobiet o limfatycznym typie sylwetki

0

Sylwetka limfatycznaOrganizm kobiety o limfatycznym typie sylwetki wykazuje niestety tendencję do nadwagi i otyłości, ale dzięki odpowiedniemu odżywianiu i systematycznemu uprawianiu aktywności sportowej można temu zapobiec. Z powodu zastoju limfy kobiety o tym typie szybką się męczą. Jadanie przetworów mlecznych i przetworzonej żywności grozi podwyższeniem nadwagi i szybszym zmęczeniem.  Dla kobiet o limfatycznej budowie zaleca się najobfitsze jedzenie do ok.  godz. 14, ze względu na szybkość przemiany materii (która po godz. 14 stopniowo zmniejsza się). W przypadku osób o limfatycznej sylwetce obiad powinien być głównym posiłkiem dnia, ponieważ o tej porze organizm sobie dobrze radzi z trawieniem pokarmów.  Każdy posiłek powinien zawierać surowe lub gotowane na parze zielone warzywa (np. brokuły, szpinak, brukselka) i/lub surówkę wspomagające proces trawienia pokarmów.  Podobnie jak u kobiet o androidalnej budowie ciała, kobiety o  limfatycznym typie odczuwają popołudniem zmęczenie. I tutaj pojawia się chęć zjedzenia niezdrowej przekąski, czego oczywiście należy unikać. W kobiet o tym typie sylwetki nie należy jeść np. twarogu, spożycie go nawet w niewielkiej ilości oznacza zahamowanie zapoczątkowanego procesu zmian kształtów ciała i poprawy samopoczucia (wg mnie warto zrezygnować 😉 ).  Na przekąskę idealnie nadają się: seler naciowy, marchew czy jabłko.  Picie soków ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców jest również bardzo korzystne, np.:

  • sok z marchwi i selera naciowego
  • sok z marchwi i jabłek
  • sok z marchwi, selera naciowego i buraka
  • sok z marchwi i arbuza (nietypowe połączenie 😉 warto spróbować)

Wyżej wymienione soki dobrze wpływają na pracę nerek, wątroby oraz sprzyjają redukcji cellulitu ;-).

Produkty zalecane:

Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron:

  • niełuszczony ryż
  • ziarno pszenicy, orkiszu, owsa i żyta jako kasza
  • kasza kukurydziana
  • kasza gryczana
  • kasza jaglana
  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • chrupkie pieczywo
  • pieczywo i makaron z pełnoziarnistej mąki z wyżej wymienionych zbóż

Nasiona roślin strączkowych i produkty pochodne:

  • wszelkie odmiany fasoli, grochu i soczewicy
  • kiełki nasion roślin strączkowych
  • tofu

Mięso, drób, dziczyzna i ryby:

  • chude czerwone mięso (wołowina, wieprzowina)
  • kurczak i indyk z ekologicznej hodowli
  • jajka od niosek z ekologicznej hodowli
  • świeże ryby i z puszki
  • skorupiaki i ostrygi

Przetwory mleczne:

  • wszystkie są niedozwolone, mleko zwierzęce można zastąpić mlekiem ryżowym, owsianym, niskotłuszczowym mlekiem sojowym, migdałowym czy kokosowym

Warzywa i owoce:

  • wszystkie rodzaje świeżych i suszonych owoców
  • owoce w puszcze w naturalnym soku
  • wszystkie rodzaje świeżych warzyw

Orzechy, nasiona i produkty pochodne:

  • surowe, niesolone orzechy i nasiona
  • masło sezamowe (tahini)
  • różne rodzaje masła orzechowego z surowych orzechów

Rodzaje tłuszczy:

  • oliwa z oliwek
  • oleje lniany i rzepakowy tylko w umiarkowanych ilościach
  • tahini
  • awokado
  • pasty z orzechów

Napoje:

  • 6-12 szklane wody mineralnej, sodowej
  • kawa zbożowa
  • niektóre herbatki ziołowe
  • herbata beztaninowa
  • 1-2 filiżanki kawy dziennie

Środki słodzące i dodatki do żywności:

  • bardzo mała ilość miodu, cukru i melasy

Produkty zakazane:

Ziarna zbóż, płatki śniadaniowe, pieczywo i makaron:

  • produkty z oczyszczonej, białej mąki, np. białe pieczywo
  • ciasteczka
  • herbatniki
  • ciasta

Mięso, drób, dziczyzna i ryby:

  • wędliny
  • kiełbasa
  • smażone mięso
  • drób z przemysłowej hodowli
  • jaja od niosek z przemysłowej hodowli
  • skóra z drobiu
  • podroby
  • bekon
  • sardele (śledzi anchois)

Przetwory mleczne:

  • wszystkie przetwory mleczne: masło, jogurt, śmietana, twaróg, ser
  • lody
  • czekolada
  • mleko kozie i owcze oraz ich przetwory

Warzywa i owoce:

  • owoce w syropie
  • owoce kandyzowane
  • oliwki

Orzechy, nasiona i produkty pochodne:

  • orzeszki ziemne i solone orzechy
  • masło z orzechów ziemnych

Napoje:

  • napoje gazowane
  • syropy do napojów
  • napoje z melasą
  • napoje alkoholowe
  • wysokotaninowa herbata
  • napoje czekoladowe

Środki słodzące i dodatki do żywności:

  • cukier i produkty go zawierające
  • glutaminian sodu
  • sól i słone produkty
  • sztuczne dodatki do żywności (konserwanty, substancje nadające kolor, smak, itp.)

Wkrótce dostępne będą przykładowe przepisy dań dla kobiet o limfatycznym typie sylwetki 😉

[author][author_image timthumb=’on’]https://www.dietani.pl/wp-content/uploads/2013/01/Marta.jpg[/author_image] [author_info]Marta Pawłuszek

Licencjonowana fizjoterapeutka, studentka studiów magisterskich z zakresu fizjoterapii. Zainteresowania: dietetyka, fitness, wellnes.[/author_info] [/author]

Licencjonowana fizjoterapeutka, studentka studiów magisterskich z zakresu fizjoterapii. Zainteresowania: dietetyka, fitness, wellnes.

Leave A Reply