Konserwanty – sprawdź co spożywasz

0

KonserwantyJeżeli kupujesz wysoko przetworzoną żywność uważaj na konserwanty. Są to środki chemiczne, znajdujące się w wielu produktach, najczęściej skrywające się pod tajemniczymi nazwami E(xx). Ich celem jest przedłużenie przydatności do spożycia produktów, nie są jednak zdrowe i należy na nie uważać.

Naturalne konserwanty

Składniki i substancje konserwujące mogą być wytworzone syntetycznie, ale także mogą naturalnie występować w przyrodzie, jak np. sól. Nasze babcie i prababcie w dawnych czasach nie posiadając jeszcze wtedy lodówek zostawiały mięso w beczce z solą, co sprawiało, że długo mogło ono przeleżeć i zostać spożyte w późniejszym czasie. Jak wiemy, sól mimo iż występuje w przyrodzie zdrowa nie jest. Podobnie jest z konserwantami wytworzonymi sztucznie. Naturalnymi, acz nieszkodliwymi konserwantami jest także cebula czosnek czy ocet, a więc rzeczy, które znajdziemy bez problemu w naszej kuchni.

Konserwanty syntetyczne

Konserwanty syntetyczne to substancje przedłużające ważność produktu wytworzone w laboratorium. Niestety, najczęściej niekorzystnie wpływają na organizm. Najnowsze badania pokazują, że niektóre z konserwantów dodawanych do produktów spożywczych są nawet rakotwórcze. Duża ich część wywołuje także alergie, dlatego zaleca się ograniczanie spożywania konserwantów do minimum. Poniżej lista syntetycznych substancji konserwujących wraz z oznaczeniem, które możesz znaleźć na opakowaniu produktu.

[ultimatetables 1 /]

Konserwanty w kosmetykach

Środki konserwujące oprócz do żywności dodaje się także do kosmetyków. Również tu konserwanty budzą duże wątpliwości, ponieważ to właśnie one są najczęściej przyczynami alergii skórnych i wyprysków. Ich ilość ogranicza się do minimum szczególnie w kosmetykach dla dzieci lub kosmetykach, które mogą mieć kontakt ze śluzówką. Niestety są niezbędne, a nie ma naturalnych substancji, które pozwoliłyby się cieszyć kosmetykiem dłużej bez negatywnego wpływu na organizm.

Powyższe dane pokazują jak powszechne stają się konserwanty w naszym życiu codziennym. Ich rosnąca liczba i spożycie wpływa najczęściej negatywnie na organizm, co powoduje coraz częstsze występowanie alergii wśród ludzi. Procesu nie jesteśmy w stanie niestety powstrzymać, bowiem konserwanty wykorzystywane powszechnie. Znajdziemy je zarówno w warzywach i owocach, pieczywie, konserwach jak i kosmetykach. Możemy jednak zwracać większą uwagę na to jakich wyborów dokonujemy w sklepach i wybierać te, które ich nie zawierają, bądź zawierają ich mniej.

[author][author_image timthumb=’on’]https://www.dietani.pl/wp-content/uploads/2013/01/Miniaturka.jpg[/author_image] [author_info]Milena

Fanka aktywnego spędzania czasu i zdrowego odżywiania. Wegetarianka i miłośniczka zwierząt. Pisze o dietach, joggingu i składnikach produktów.[/author_info] [/author]

Miłośniczka aktywnego spędzania czasu i zdrowego odżywiania. Wegetarianka i miłośniczka zwierząt. Pisze o dietach, joggingu i składnikach produktów.

Leave A Reply