Ciasto na pizzę bez glutenu

14. sie 2013 opublikowany przez

Ciasto na pizzę bez glutenu
  • 5.00 / 5 5
1 vote, 5.00 avg. rating (97% score)
Print Friendly

Ciasto na pizzę bez glutenu

By Dietani Published: Sierpień 14, 2013

  • Porcje: dla 2 osób
  • Czas przygotowania: 60 mins

Osoby cierpiące na alergię pokarmową, jaką jest celiakia nie muszą rezygnować z normalnego funkcjonowania, bowiem, jest wiele świetnych przepisów na dania bez glutenu równie smacznych co normalne dania. Tym razem prezentujemy świetny przepis na ciasto na pizzę bez glutenu. To co znajdzie się na cieście zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni i dostępnych składników. My ze swojej strony polecamy oscypka i suszone pomidory :)

Potrzebujesz:

Przygotowanie

  1. Pierwszym krokiem w zrobieniu pizzy jest wcześniejsze ugotowanie kaszy. Do garnka z grubym dnem wlewamy łyżkę oliwy, podgrzewamy ją, a następnie wsypujemy kaszę, chwilę prażymy, po czym zalewamy ją 3/4 szklanki wrzątku. Dodajemy przyprawy: tymianek, oregano i bazylię. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Malakserem bądź blenderem miksujemy masę z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym. Dodajemy wodę, 2 łyżki oliwy, sos sojowy, mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Ciasto powinno być klejące.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, a ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich pojedynczo formujemy w koło i układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika.
  4. Pizzę pieczemy ok. 15 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika, układamy na niej wybrane dodatki, np. oscypek i suszone pomidory i wkładamy jeszcze na 3 minuty do piekarnika, żeby ser się roztopił.

Polecane

Podziel się

Opinie o Ciasto na pizzę bez glutenu

Home Forum Ciasto na pizzę bez glutenu

This topic contains 0 odpowiedzi, has 1 uczestnika, and was last updated by Obraz profilowy z Dietani Dietani 11 months, 2 weeks temu.

Viewing 1 post (of 1 total)
Viewing 1 post (of 1 total)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć w tym wątku.

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter