Dieta truskawkowa – skuteczne oczyszczanie z toksyn

Truskawki składają się w większości z wody – zawierają jej aż 90%. Oprócz nawodnienia, dostarczają nam wielu cennych witamin i składników odżywczych. Bogate w witaminę C, A, B1, B2, B oraz kwas foliowy, co czyni je bardzo zdrowymi owocami. Przez małą ilość cukru i dużą zawartość błonnika wielu traktuje je jako pokarm wspomagający odchudzanie i oczyszczający organizm z toksyn. Czym jest tzw. dieta truskawkowa?

Zdrowotne i odchudzające właściwości truskawek

Lato to czas, kiedy truskawki są bardzo łatwo dostępnym produktem. Ze względu na ich sezonowość, ilość witamin, a także soczystość i słodki smak, podczas upałów spożywamy truskawki w hurtowych ilościach. Często łączymy je z cukrem i śmietaną. Same truskawki, ze względu na to, że składają się prawie z samej wody, są jednak niskokaloryczne. Z tego powodu osoby dbające o sylwetkę sięgają właśnie po te owoce w codziennej swojej diecie.

Zawarty w truskawkach błonnik wspomaga pracę jelit, a także ułatwia wypróżnianie, oczyszczając organizm. Cechę tę cenią osoby starające się zrzucić zbędne kilogramy. Jak ze wszystkim, również ze spożywaniem truskawek w nadmiernej ilości można przesadzić. Ponadto, u niektórych mogą one znacznie pobudzać apetyt.

Dieta truskawkowa – na co trzeba uważać?

Kiedy słyszymy o diecie truskawkowej, myślimy o posiłkach składających się głównie z truskawek. Taka wizja dbania o sylwetkę może nas szybko zmęczyć. Poza tym, opieranie swoich posiłków jedynie na tych owocach niesie za sobą ryzyko poważnych niedoborów w organizmie. Same truskawki nie są w stanie dostarczyć nam wszystkich składników odżywczych niezbędnych do zdrowia, energii i prawidłowego funkcjonowania. Pamiętajmy, że truskawki zawierają naturalne cukry. Dosładzanie ich jest zatem zupełnie niepotrzebne.

Jak prawidłowo stosować dietę truskawkową?

Ze względu na ryzyko niewystarczająco zbilansowanej diety i pominięcia wielu składników odżywczych, dietę opartą na truskawkach stosujemy maksymalnie kilka dni. Dzięki spożyciu dużej ilości tych owoców, dostarczymy wielu witamin poprawiających stan cery, usprawnimy pracę jelit, a także schudniemy.

Ze względu na zawartość węglowodanów, świetnym sposobem jest dodawanie truskawek do śniadania, aby zapewnić sobie energię na cały dzień. Same truskawki na śniadanie nie będą dobrym pomysłem – lepiej spożywać je jako element owsianki, dodając zdrowych nasion i pestek, a także mleka lub śmietany. W ciągu dnia łatwo dostarczymy organizmowi pozytywnych właściwości truskawek, robiąc z nich soki lub koktajle.

Pomysły na truskawki – niskokaloryczne dania owocowe

Blender do smoothies i koktajli to niezbędnik każdego fana truskawek – z jego pomocą stworzymy musy, koktajle lub soki owocowe. Dobrze jest mieszać truskawki z innymi owocami, np. jagodami, bananami, a także doprawiać powstałe pyszności świeżą miętą.

Jak wykorzystać truskawki na obiad? Chłodnik lub zupa owocowa z dodatkiem truskawek będzie idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Prawdziwym powrotem do dzieciństwa może okazać się ryż lub makaron z truskawkami na ciepło. Owoce te można również wykorzystać jako farsz do pierogów. Truskawki to także podstawa dżemów i konfitur. Razowe naleśniki lub pancakes z truskawkami to zdrowsza alternatywa zwykłych naleśników z czekoladą.

Same truskawki nie mogą być ani podstawą naszej diety, ani metodą na szybkie schudnięcie. Niemniej jednak, są ciekawym urozmaiceniem naszych posiłków, szczególnie podczas lata, kiedy mamy tych owoców pod dostatkiem. Jeśli podczas diety truskawkowej zauważymy u siebie niepokojące objawy, takie jak zmiany skórne, wypadanie włosów lub problemy żołądkowo-jelitowe, powinniśmy ograniczyć nadmiar truskawek w naszej diecie, a w razie potrzeb poradzić się dietetyka.