Zalecenia żywieniowe dla kobiet o ginekoidalnym typie sylwetki ( budowa typu gruszka ).

W zależności od rodzaju nagromadzenia tkanki tłuszczowej w naszym organizmie możemy wyróżnić dwa typy sylwetki. Jednym z tych typów jest budowa ciała, tzw. gruszka, gdzie tkanka tłuszczowa lokalizuje się głównie na pośladkach, biodrach i udach. Osoba o typie ginekoidalnym charakteryzuje się szerokimi biodrami, dużą pupą i rozbudowanymi łydkami. Brzuch jest na ogół płaski a biust również płaski i niewielki. Jak w takim razie skomponować dietę, aby zmniejszyć dysproporcje ciała? Co należy jeść, a czego unikać przy tego typu figurze? Poniższe wskazówki, pomogą Ci dobrać odpowiedni kierunek w dążeniu do poprawy samopoczucia oraz sylwetki.

Zalecenia żywieniowe dla kobiet o ginekoidalnym typie sylwetki (budowa typu gruszka):

  1. Posiłki powinny być skomponowane z naciskiem na duże spożycie błonnika. Ogranicza on pobór tłuszczów w układzie pokarmowym. Wskazane będą więc: kasze, brązowy ryż, makarony z mąki razowej. Rezygnujemy z białego pieczywa, mąki pszennej, makaronów na bazie mąki pszennej oraz gotowanych ziemniaków. Zamiast białych bułek pszennych, możemy wprowadzić do diety pieczywo razowe, a także pieczywo chrupkie, które zawiera dosyć duże ilości potrzebnego błonnika.
  2. Najlepsze posiłki mięsne dla pań o budowie typu gruszka, będą przygotowywane na parze, gotowane bądź pieczone. Pamiętaj, żeby ograniczyć spożycie soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Mięsa nie powinny być więc mocno solone. Dzięki temu, że zminimalizujemy podaż soli, unikniemy nadmiaru sodu i w efekcie redukujemy także powstawanie cellulitu.
  3. Sklepowe słodycze należy definitywnie odstawić. Zamiast tego, możemy przygotować ciastka owsiane, własne wypieki na bazie mąki razowej lub inne niezbyt słodkie wyroby.
  4. Podaż wapnia wysokiej jakości. Nie chodzi tu o to, aby sięgać po suplementy. Źródło dobrze przyswajalnego wapnia znajdziesz w chudym mleku i jego przetworach, produktach sojowych i tofu. Uważaj jednak, szczególnie gdy chodzi o te dwa ostatnie składniki. Nie są zbyt smaczne dla wszystkich. Jeśli nie lubisz jakiegoś produktu, nie ma sensu, aby się przymuszać. Takie przymuszone restrykcje skończą się fiaskiem i szybko wrócisz do poprzednich nawyków. Możesz spożywać jogurty naturalne o obniżonej zawartości tłuszczu. Będą one dobre nie tylko w samodzielnej postaci. Dodasz je do sałatek, zrobisz na ich bazie zimny sos do mięs, chłodnik lub dodasz do zupy.
  5. Kiszonki są niezastąpionym produktem, który bardzo pozytywnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego oraz utrzymuje prawidłowe ph układu rozrodczego. Zapobiega grzybicom, upławom i tym podobnym schorzeniom. Kiszona kapusta jest także najlepszym i najbardziej naturalnym w naszej szerokości geograficznej źródłem witaminy C.
  6. Zalecenia żywieniowe dla kobiet o ginekoidalnym typie sylwetki (budowa typu gruszka) zakłada również, że posiłki będą spożywane w niewielkich ilościach, ale dosyć często. Taka praktyka ma na celu ułatwienie procesu trawienia. Łatwiej bowiem jest strawić dla organizmu niewielkie ilości pożywienia, niż duże ilości podawane rzadziej. Organizm, który dostaje duże ilości pokarmu na raz, ale niezbyt często, odbiera to jako sygnał, że należy zgromadzić jak najwięcej tkanki tłuszczowej, gdyż nie wiadomo, kiedy ponownie będzie mu dostarczone pożywienie. Sprzyja to odkładaniu się, jak było powiedziane na wstępie, tkanki tłuszczowej na udach, pośladkach i biodrach. Jeżeli zaś, będziesz jeść małe porcje, ale w stosunkowo krótkich odstępach czasu, to twój organizm dostaje jasny sygnał, że nie zabraknie mu paliwa i nie musi gromadzić zapasów w postaci odkładania dużej ilości tkanki tłuszczowej.

 

Pamiętajmy też o zbawiennym wpływie niegazowanej wody. Podaż płynów powinna oscylować w granica około 2 litrów dziennie. Picie wody hamuje nadmierny apetyt i wypłukuje toksyny z organizmu.